Българският град с най-китното име

Китен

Всеки любител на романтичните пътешествия обича да е запознат с дестинацията, която възнамерява да посети. За да сте подготвени, за да се заредите с прекрасни емоции и надежди за незабравима ваканция, ние сме се опитали да Ви поднесем кратка, но съдържателна информация за нашия красив град. Прочетете я, посетете ни и ще останете възхитени. Ето с какво ще Ви очарова китния град Китен:

Град Китен е българският град с най-китното име – показател за цветния облик, лятната романтика и живописните градски пейзажи, които ще Ви очароват още при първия досег с неговата артистична и неповторима атмосфера. Голяма част от градския чар се крие и в древната му история. Непосредствено до днешния град Китен  се намират останките от крепостта Урдовиза, разположена на 35 км от гр. Созопол на едноименния черноморски полуостров. Името Урдовиза идва от бронзовата епоха в древна Тракия. Според историческите данни Урдовиза представлява  старо тракийско селище. За това говорят многобройните исторически ценни находки - антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична амбалажна керамика (главно фрагменти от амфори)  и фрагменти от червенофирнисови римски съдове, открити в двата залива около полуострова. През първите години от завладяването на България от Османската империя областта, в която е била разположена Урдовиза (днешен Китен)  била наречена Хасекия или Асекия. През 1931 г. на полуострова  пристигат първите заселници и по модел на французина Рене Шарон построяват 14 малки къщи, наречени  „шаронски“ . Постепенно наличието на вода, благоприятното разположение на селището и богатите пасища привличат все повече и повече заселници. Тази красива история прозира и в името на града: погледнати отдалече, многобройните къщички наподобявали китка и това дало повод през 1932 г. населеното да даде на градчето името  Китен (т.е. красив, прекрасен).

Благодарение на добрите си ресурси за туризъм Китен започва да се развива като туристическо селище още през 60-те години на XX век . В последващите няколко десетилетия  голяма част от  ведомствата, институциите и промишлените предприятия на България започват  изграждането на значителни по мащаб собствени почивни бази, което поставя началото на организирания туризъм и „отваря“ вратите на селището за нови и нови туристи. Курортът е уникален в това отношение - никъде по нашето Черноморие няма такова концентриране на ведомствени бази (още една от многобройните причини за разпознаваемостта на града). През 1962 г. Китен получава статут на национален курорт. Деведесетте години на XX век бележат началото на мащабното строителството на частни хотели, красиви къщи за гости, уютни заведения и многобройни  места за забави и развлечения. С решение на правителството на 17 юни 2005 г. село Китен придобива статута на град.

Днес Китен е един от най-известните курорти на Южното българско Черноморие. Разположен е на 55 км югоизточно от областния център гр. Бургас и на 5 км южно от общинския център Приморско.  Съчетанието на гористите разклонения на природния парк Странджа и морето допринасят за оформянето на неговия красив и неповторим релеф, допълнително подчертан от двата живописни залива – Караагач и Атлиман (Атлиман представлява  най-южната част на Дяволския залив). Основният природен ресурс тук са красивите плажове – северния  плаж „Китен-Атлиман“ и южния плаж. Северният плаж  се намира в дъното на едноименния залив „Атлиман“.  Площта му е около 81 000 м2, която включва и красиви пясъчни дюни. От двете страни плажът е заграден от висок скалист бряг, което допълнително придава чар и неповторимост на пейзажа. Южният плаж условно се разделя на два плажа – плаж „Китен-юг“ и плаж „Къмпинг Китен“. Той е разположен на залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето. Дължината на бреговата му ивица е 1380 м. На юг достига до устието на р. Караагач, а на север до началото на скалистия полуостров Урдовиза, където сега е изграден пристанищният кей. Всяка от двете плажни ивици ще Ви очарова по своему – фин пясък, лек морски бриз, красиви гледки – това са само малка част от очарованията на днешен Китен! Ако към всичко това прибавите и модерната леглова база, многобройните атракции, уникалните плажни ивици и модернизирания градски облик,  Вие ще можете да преживеете една незабравима ваканция, да натрупате много красиви спомени и да се заредите с енергия и желание за още, и още  вълнуващи морски преживявания!

НАСТАНЯВАНЕ

във Villa Valentines

РЕЗЕРВАЦИЯ

Резервирай стая

Запознат съм и съм съгласен с "Общите условия" за настаняване и резервации във Villa Valentines