Най-старият град по българското черноморско крайбрежие

Созопол

Град Созопол е една от морските перли на България. Мистичен, интересен, вълнуващ, любопитен, красив, вълшебен … и още… и още. За Созопол думите никога не са достатъчни. Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Разположен  на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив, един от най-старите български градове се счита за пряк наследник  на гръцката колония Аполония. Още от дълбока древност градът е известен както като рибарски, така и като винен център и заема важно място в търговията със зърно от Тракия. От късната античност градът се развива като важен църковен център с множество средновековни църкви и манастири.  Първото име на града, дадено му от гръцките колонисти при неговото създаване е Антеа. То е променено по-късно в Аполония - в чест на древногръцкия бог Аполон. От късната античност Аполония е известна като Созополис - в превод  „град на спасението“. Сред разделянето на Римската империя през 395 година, регионът на днешния Созопол влиза в пределите на Източната Римска империя. По времето на император Анастасий (491-518) около града са изградени крепостни стени, използвани и през следващите векове, като на много места са престроявани и доизграждани.

През 812 година, при управлението на българския хан Крум, Созопол влиза в пределите на България, но подобно на останалите черноморски градове, често се връща във византийско владение, като за последно е завладян от Тодор Светослав. През средните векове запазва статута си на областен и епископален град. За утвърждаването му като един от най-важните християнски центрове по нашето Черноморие  голямо значение изиграват манастирите „Св. Йоан Продром“, „Св. св. Кирик и Юлита“ и „Св. Анастасия“ на едноименните острови  „Св. Никола“ (при днешния град Черноморец) и манастирите в града – „Св. Йоан“, „Св. Апостоли“ и „Св. Богородица“. През 1366-1367 година, при похода на граф Амадей VI Савойски към българското Черноморие, градът е превзет и продаден на Византия. През 1453 година след дълга обсада и въпреки помощта на венециански и генуезки кораби, градът пада във властта на османските турци. През 1629 година всички манастири и църкви в града са опожарени и унищожени от турците. По време на руско-турската война (1828-1829 г.), на 16 февруари 1829 г. Созопол е превзет от военноморски десант под ръководството на контраадмирал Михаил Кумани и е превърнат във временна база на руския черноморски флот, подпомогнат от опълчение от местното българско и гръцко население. След подписването на Одринския мирен договор Созопол е върнат на Османската империя, a част от населението напуска града с оттеглящите се руски войски. За всичко това говори историческата памет на града – запазените от XVIII и XIX век църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи архитектурния облик на днешен Созопол. Като свидетелство за това служат старинните икони и дървени иконостаси, които  представляват най-добрите постижения на художествените занаяти от онова време. По-късно Созопол се превръща в голям риболовен център. В него се открива Рибарско училище, което подготвя кадри за модерен риболов с кораби и кадети за военноморските сили. След антигръцките погроми в България през 1906 година, последвали Загоричанското клане, са затворени и отчуждени гръцките църкви и училище, а седалището на епархията е преместено във Василико и по-късно в Истанбул. През 1906 година Созопол напускат и 1045 гърци, които се заселват предимно в Тесалия. Част от гръцкото население на Созопол, което се изселва през 30-те години на XX век основава  гръцкото село Созополи или днешния Созопол.

Съвременен  Созопол е известен най-вече като модерна туристическа дестинация . Именно туризмът е неговата ключова  икономическа  характеристика . В непосредствена близост до града са няколко къмпинга: „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“. Градът е известен и със своите музеи: Археологическия музей; Архитектурно-историческия комплекс „Южната крепостна стена и кула“; Художествената галерия; Къщата-музей Александър Мутафов, както и с редица исторически паметници.

Днес цялото това историческо, архитектурно и  културно богатство привлича хиляди туристи – не само от България, но и от целия свят. Всяка негова къща, всяка павирана уличка, всеки крясък на гларусите, всеки плисък на вълните създават една уникална и неповторима атмосфера – магия, която завладява мисълта и въображението и Ви кани да се завръщате тук … отново … и отново – винаги със Созопол в сърцето си!!!

Разстоянието от  Villa Valentines до гр. Созопол е 26 км. (около 25 мин. с автомобил). За Ваше удобство има и автобус, който тръгва от автогарата в града, която е разположена в непосредствена близост до нас.

НАСТАНЯВАНЕ

във Villa Valentines

РЕЗЕРВАЦИЯ

Резервирай стая

Запознат съм и съм съгласен с "Общите условия" за настаняване и резервации във Villa Valentines