Най-старият град по българското черноморско крайбрежие

Созопол

Град Созопол е една от морските перли на България. Мистичен, интересен, вълнуващ, любопитен, красив, вълшебен … и още… и още. За Созопол думите никога не са достатъчни. Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Разположен  на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив, един от най-старите български градове се счита за пряк наследник  на гръцката колония Аполония. Още от дълбока древност градът е известен както като рибарски, така и като винен център и заема важно място в търговията със зърно от Тракия. От късната античност градът се развива като важен църковен център с множество средновековни църкви и манастири.  Първото име на града, дадено му от гръцките колонисти при неговото създаване е Антеа. То е променено по-късно в Аполония - в чест на древногръцкия бог Аполон. От късната античност Аполония е известна като Созополис - в превод  „град на спасението“. Сред разделянето на Римската империя през 395 година, регионът на днешния Созопол влиза в пределите на Източната Римска империя. По времето на император Анастасий (491-518) около града са изградени крепостни стени, използвани и през следващите векове, като на много места са престроявани и доизграждани.

Съвременен  Созопол е известен най-вече като модерна туристическа дестинация . Именно туризмът е неговата ключова  икономическа  характеристика . В непосредствена близост до града са няколко къмпинга: „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“. Градът е известен и със своите музеи: Археологическия музей; Архитектурно-историческия комплекс „Южната крепостна стена и кула“; Художествената галерия; Къщата-музей Александър Мутафов, както и с редица исторически паметници.

Днес цялото това историческо, архитектурно и  културно богатство привлича хиляди туристи – не само от България, но и от целия свят. Всяка негова къща, всяка павирана уличка, всеки крясък на гларусите, всеки плисък на вълните създават една уникална и неповторима атмосфера – магия, която завладява мисълта и въображението и Ви кани да се завръщате тук … отново … и отново – винаги със Созопол в сърцето си!!!

Разстоянието от  Villa Valentines до гр. Созопол е 26 км. (около 25 мин. с автомобил). За Ваше удобство има и автобус, който тръгва от автогарата в града, която е разположена в непосредствена близост до нас.

НАСТАНЯВАНЕ

във Villa Valentines

РЕЗЕРВАЦИЯ

Резервирай стая

Запознат съм и съм съгласен с "Общите условия" за настаняване и резервации във Villa Valentines